Цялостен ремонт на къща

 

 

Предстои ви основен ремонт на къщата. Какви са основните ремонтни дейности и последователността на извършваните строително монтажни операции? За да се определи това, първо трябва да се направи детайлен оглед от съответния специалист, който ще ви помогне да установите всички необходими ремонтни работи.

От къде да започнем

 

Ремонт на къща винаги се започва от покрива надолу. Важно е да знаете:ако след огледа е установено, че се изисква само смяна на крайното покритие, т.е. на керемидите, можем да работим без специално разрешение, но когато в ремонта се включва и смяна на покривната конструкция, за това се изисква проект и разрешение за строеж от общината.

Смята се, че при основен ремонт на къща почти винаги това включва ремонтни операции отвън и отвътре.

 

Каква е правилната последователност на ремонтните дейности?

 

Започва се с най-напред с мокрите процеси – отвътре и отвън - и може да се работи едновременно, но до определен етап.

 

Например при топлоизолация отвън на къщата, процесът спира до етап шпакловка, а на мазилката ще се върнем след грубите дейности вътре, защото при някои от вътрешните дейности на ремонта външната мазилка може да се замърси от праха и пръските при бъркането. 

 

Премахване на съществуващи стени

 

При  промяна на стени и разпределения, първата дейност, разбира се, е къртенето. Но преди това е много важно да се консултираме с инженер-конструктор, който да ни даде компетентно мнение за безопасността на търсените промени. Ако те са значителни, е необходимо да се изготви проект. Трябва да знаете, че в старите панелни блокове почти всяка стена е носеща и е опасно да се бутат комини, трегери и стени без такава консултация с конструктор. 

Изграждане на нови стени, естествено, започва след бутането на старите стени, а следващият етап от ремонта е полагането на всички видове инсталации.

Инсталациите

 

Всички работи, свързани с електро, ВиК и ОВ инсталациите трябва да са в началото на ремонта.  За изграждане на отоплителната инсталация ви е необходим проект. След това се започва с прокарване на тръбите (независимо дали парното отопление е с котле на твърдо гориво или газ).

И едва след като свършим работата по инсталациите можем да започнем мокрите процеси по измазване на обекта.

 

Мазилки, настилки, замазки и шпакловки

 

Започваме с измазването на тавана, след това стените и на края завършваме със замазките по пода. Пластовете на мазилките и замазките трябва да бъдат по два сантиметра, като на пода може да стигне до 4 см.за нова къща, но при ремонт водещо е постигането на равна повърхност и светло разстояние между пода и тавана поне 2.45 м. След изчакване на технологичното време за съхнене се започва работа по шпакловането на стените.

   Последователността на операциитене винаги е еднаква – някои специалисти предпочитат да започнат с настилките и облицовките отвън на вътре, тоест първо се правят терасите и после вътрешните помещения. Когато терасите са готови продължават с мокрите и сервизните помещения, като баня, перално, гардеробна и т.н.  Други, в зависимост от условията на конкретния обект, предпочитат първо да започнат с вътрешните помещения и после да работят по терасите.

След банята и тоалетната идва ред на кухнята, хола и другите части от дома, в които ще се лепят плочки. След това се завършва с лепенето на плочи по коридорите.  Всички те след това се покриват с велпапе и найлон, за да ги предпазим при последващата обработка на стените. След шпакловката на стените и таваните идва ред на боядисването на стените.

Когато на пода се поставя ламинат, стените може да се боядисат и тогава да се поставя паркета. Но, ако паркетът ще бъде от естествено дърво, след подреждането му паркетът от естествено дърво изисква шлайфане, при което обикновено се получават наранявания на стените на височина около 10-15 см от пода от машината за циклене. Затова обикновено боята се оставя за последен етап като паркетът се покрива, за не се повреди. 

 

 

Добре е да се знае

 

За да сте сигурни в качеството на извършваната работа и в това, че инвестицията ви в един такъв основен ремонт ще ви донесе удовлетворение, е препоръчително е да се изготви и подпише договор с фирмата изпълнител. Договорът означава по-голяма сигурност както за собственика на жилището, така и за фирмата, изпълнител.  Освен това, при основен ремонт на къща работата е много, а като използвате услугите на фирма, вие няма да губите време, свързано с доставката на материали и търсене на майстори. Спестявате си и късане на нервите покрай несериозните работници, на които може да попаднете.

 

Ако изберете нас, накрая ще получите и гаранция за извършената работа от Хаусмайстер АД.

Спалня

В спалнята прекарваме една трета от живота си и е важно тя да отговоря на всички наши здравословни и естетечески нужди.
дръпни

Детската стая

Децата заслужават да имат чиста и просторна стая
дръпни

Стълбите

дръпни