Кои цветове да изберете за трапезарията си?

Разберете как да боядисате стените на трапезарията си и колко е важно да създадете необходимото настроение в стаята, предназначена за хранене. В тази статия ще се запознаете с любопитни съвети защо не бива да подценявате визията именно на трапезарията.
Всички новини

Трапезарията е онази стая в дома ви, в която не само се храните, но и посрещате гостите си, за официална вечеря или парти по специален случай. Замисляли ли сте обаче, как влияе обстановката на тази стая на хората, които се хранят в нея? Дали събужда апетита им или го потиска?

 

Истината е, че цветовете на интериора не въздействат единствено на настроението ви, но и на апетита ви. Проектът и дизайнът на трапезарията, в съчетание с основните ѝ тонове, са фактор, който не бива да подценявате.

Точно затова, когато стигнете до етапа на боядисване на стените на трапезарията, то е от първостепенна важност изборът на цвят. Много хора подценяват основната визия на това помещение от дома им, но всъщност, ще бъдете изненадани какво влияние оказват нюансите на трапезарията върху апетита на гостите ви.

 

Вижте кои са основните цветове, които са подходящи именно за тази част от дома ви, защото предизвикват апетита:

 

  •  Жълто

 

Жълт цвят и боядисване на стени

 

Вярвате или не, жълтият цвят събужда апетита. Всъщност, според проучване, именно топлите цветове като жълтото, ни карат да се чувстваме по-гладни.

 

  •  Оранжево

 

Боядисване на стени в оранжеви нюанси

 

По-тъмните краски на оранжевото, също спадат към тоновете, подходящи за трапезария. Разбира се, не е нужно стените да са ярко оранжеви, но по-есенните нюанси на този цвят, също се броят за топли, като съответно предизвикват апетит.

 

  • Червено

 

Огнено червено и боядисване на стени

 

Може би не е първият вариант, който ви идва наум за трапезария, но червеното, доказано събужда апетит и е доста добра опция за стените на стая, в която ще се храните. Освен това, нека не забравяме, че червеният цвят е изключително стилен, а ако го съчетаете с луксозни акценти и произведения на изкуството, ще получите повече от впечатляваща трапезария, която гостите ви няма да забравят лесно.

След като вече сте наясно към кои цветове да се насочите за новия облик на това помещение, вижте кои са нюансите, които е по-добре да не присъстват в бъдещия проект и дизайн на трапезарията ви:

 

  • Синьо

 

 Боядисване на стени в синя трапезария

 

Ето това е един красив цвят, който обаче не предизвиква апетит, а усещане за студен лукс. Затова е и е по-подходящ за спалня или баня. Точно, както не се среща и в нито едно ястие, тъй като не събужда вкусовите рецептори, така и не бива да присъства в трапезарията ви.

 

  • Светло розово

 

Розови цветове за боядисване на стени

 

Успокояващ цвят, който е по-добре да избягвате за трапезарията си.

 

  • Изумрудено зелено

 

Зелена стая и боядисване на стени

 

Това е един наситен цвят, който обаче съвсем не е ярък – той зарежда с енергия. И въпреки това, не спада към нюансите за стая, която е предназначена за хранене. По-скоро, заложете на изумрудено зелено във всекидневната или коридорите си.

Нашите бюлетини

Добийте бърза и лесна представа за трансформацията на някои от нашите проекти

Абонирайте се за нашия бюлетин